Aveți nevoie de două săptămâni pentru a vedea obiectivele turistice principale din Sardinia, însă pentru a cunoaște în detaliu întreaga insulă, ar fi nevoie de o lună. Dacă timpul dvs. este limitat la o săptămână sau mai puțin, stabiliți-vă într-una dintre regiunile principale și faceți excursii de o zi pe coastă sau incursiuni în interiorul insulei în zonele rurale mai izolate. Capitalele provinciilor Cagliari și Sassari merită vizi­tate, însă nu sunt locurile ideale de cazare.

Iată cum puteți petrece o zi de vis în Sardinia. Relaxați-vă, programul este făcut:

Ora 9:00

În Alghero, luați micul dejun la Caffè Latino pe meterezele Bastionului Magellano, de unde puteți admira portul.

10:00

Mergeți la nord-est de Alghero pe SS127 și urmați indicatoarele spre Sassari. Vizitați, faceți cumpărături sau admirați grădinile cu palmieri din Piazza d’Italia.

12:00

Luați prânzul în tratoria L’Assassino din Sassari sau porniți pe șoseaua SS200 spre nord care trece prin Sorso, ale cărei podgorii produc vin Cannonau de calitate. Încercați Ristorante Il Cormorano din Castelsardo.

14:00

Explorați drumurile abrupte și bucurați-vă de priveliștea asupra mării din orașul-fortăreață Castelsardo. Cumpărați artigianato sau obiecte de artizanat (coșuri împletite, corali și ceramică) din orașul de la poalele dealului, înainte de a urca la castel și de a vizita Muzeul de Împletit Coșuri. Priviți femeile împletind coșuri pe treptele castelului și târguiți-vă pentru un preț bun.

16:00

Reveniți pe SS200 și urmați drumul de coastă în direcția Porto Torres. Plajele izolate lasă loc stațiunilor litorale aglomerate din Platamona și Marina di Sorso. Evitați industrialul Porto Torres (întoarceți-vă într-o altă zi pentru a vizita Bazilica și ruinele romane) și îndreptați-vă spre sud, spre Alghero pe SP42.

17:00

Pe drumul spre Alghero, cu vreo 10 km înainte de a ajunge în oraș, faceți un popas la necropolele Anghelu Ruju, unde puteți vedea 40 de morminte tăiate în piatră, cunoscute ca domus de janas (casele zânelor), ce datează din epoca neolitică târzie.

19:00

Înapoi în Alghero, savurați cocteiluri delicioase și bucurați-vă de apusul văzut de pe bastionul Marco Polo.

21:00

La cină, încercați purcel de lapte, homar catalan sau paste la unul dintre restaurantele aflate de-a lungul bastionului Marco Polo.

23:00

Testați barurile animate de pe malul mării sau cele în aer liber din centru.