E-bookul potrivit la călătorul pregătit

Ați cumpărat vreodată un e-book? Preferaţi formatul electronic în locul cărţilor obişnuite? Astăzi puteţi găsi chiar şi ghiduri turistice şi de conversaţie în format electronic. Marele avantaj este că nu ocupă loc în bagaj deoarece pe o singură tabletă sau pe un cititor de cărți electronice puteţi ţine, de exemplu, șase ghiduri turistice diferite şi două ghiduri de conversaţie pentru întregul concediu. Atenţie însă, convertirea unui ghid turistic în format electronic este un proces mai dificil decât convertirea unei culegeri de poveşti şi nu toate editurile respectă lucrul acesta. Vă prezentăm câteva dintre greşelile cele mai frecvente. 

Fotografii:
Fotografiile frumoase sunt sarea şi piperul fiecărui ghid turistic. Ne inspiră să vizităm locuri noi şi ne introduc în atmosfera de linişte şi de vacanţă. Pentru a avea 100 de fotografii într-un titlu trebuie făcut un compromis între rezoluţia calitativă pe de-o parte şi dimensiunea în date a e-book-ului, de cealaltă parte. De asemenea, este importantă păstrarea fotografiei în capitolul corespunzător obiectivului turistic prezentat. De aceea, veți găsi şi ghiduri electronice care, spre deosebire de versiunile clasice, nu conţin nici măcar o fotografie.

Linkuri:
În ghiduri apar de multe ori linkuri către o altă destinaţie, către un restaurant sau chiar către un alt capitol. Într-o carte, trimiterile se notează, de exemplu, vezi pag. 125. Afișarea paginilor depinde de dimensiunea formatului selectat şi de vizualizarea verticală sau orizontală. Ceea ce în carte era la pagina 125, pe tabletă poate fi la pagina 87, în timp ce pe mobil se poate afla la pagina 289. Singura soluţie corectă este ca în loc de numărul paginii să apară un link activ. Pentru cititori e mai uşor. E suficient să apese pe linkul respectiv, iar browserul va deschide pagina. Tot astfel este nevoie să existe linkuri active către paginile de internet, astfel încât browserul să deschidă pagina de internet a oraşului, a muzeului, restaurantului sau a obiectivului selectat. 

Hărţi:
Atunci când fac parte dintr-un ghid, hărţile nu pot lipsi din versiunea electronică a acestuia. Din nou este importantă rezoluţia. În multe e-bookuri se poate face zoom-in sau zoom-out. În primul rând, este uşor să obţii o viziune de ansamblu a unui întreg cartier, apoi se poate deschide o imagine mai detaliată, cu numele străzilor înguste sau cu muzee.

Cuvinte într-un alt alfabet:
Nu toate limbile folosesc alfabetul latin. De aceea, în ghidurile turistice trebuie păstrate şi afişate corect denumirile locale în alfabetul chirilic, grecesc, arab sau chinez. Acest aspect este important atât pentru a putea citi indicatoarele publice, cât şi pentru expresiile obişnuite pentru conversaţie. Din nou, se pot găsi pe piaţă ghiduri superficiale care nu afişează deloc denumirile străine. 

Formatul fişierului:
Anumite edituri publică e-bookuri în format PDF. Ceea ce nu este, însă, o alegere fericită. Formatul PDF are un mare dezavantaj şi anume că dimensiunea paginii nu se poate modifica. Dacă iniţial cartea a fost în formatul A6, pe o tabletă mare, scrisul va fi inutil de mare, iar pe mobil, mult prea mic, ori pagina nu va încăpea deloc pe ecran şi va trebui mişcată pentru a putea fi citită. Un format corect, ca de exemplu epub sau mobi, se adaptează întotdeauna dimensiunii display-ului dispozitivului mobil. 

book-bpg-cra1.jpg (38 KB) book-bpg-itl.jpg (40 KB) book-bpg-par.jpg (30 KB) book-bpg-pra.jpg (12 KB) book-bpg-rom.jpg (29 KB)

Dacă vă pregătiţi să plecaţi într-o călătorie de afaceri sau în concediu, aici veţi găsi oferta noastră completă, mereu îmbogățită. Puteţi alege dintre cele mai noi ghiduri turistice şi ghiduri de conversaţie.