dom.jpg (26.29 MB)

Doar o zi perfectă. În Roma

A plecat o prietenă bună la Roma cu tatăl ei. Ghidul Descoperă Roma, cu trasee și hărți și sfaturi de călătorie, recomandări de hoteluri și restaurante și câte și mai câte a ajuns cu o zi întârziere, așa că nu ne rămâne decât să îi dedicăm acest prim articol despre doar o zi perfectă în Italia.

Ziua de vis în bătrâna Romă poate începe la ora 9:00, cu micul dejun în cartierul Trastevere, la Caffè delle Arance (Piazza Santa Maria nr. 2). Specialitatea casei: espresso şi cornettos, un suc de portocale proaspăt stoarse (servit cu cuburi de gheaţă), oameni minunaţi și priveliște directă la piazza.

Ora 10: Luaţi-o pe Via Garibaldi şi urcaţi în vârful colinei Janiculum pentru o privelişte spectaculoasă asupra oraşului şi a domului bazilicii Sf. Petru. Opriți-vă la biserica San Pietro in Montorio, pentru a admira faimosul Tempietto construit de Bramante.

Ora 11:30 Luați la pas străzile cartierului Travestere, înspre Piazza Trilussa şi malul râului Tibru, pentru a descoperi magazine şi galerii.

De cealaltă parte a Tibrului

12:30 Traversaţi Ponte Sisto şi mergeţi tot drept, pe Via Pettinari. Luați-o la stânga, pe Via dei Giubbonari, un loc ideal pentru cumpărături. Luaţi prânzul la Campo de' Fiori, cea mai frumoasă piaţă comercială a oraşului.

Fântâna celor patru fluvii, Piazza Navona

Fantanacelor4fluvii.jpg (22.02 MB)

13:30 Traversaţi Corso Vittorio Emanuele şi luaţi-o pe Corso Rinascimento. În stânga aveţi marea Piazza Navona. Nu rataţi celebra fântână a lui Bernini din centrul pieţei. Apoi savuraţi un espresso sau, şi mai bine, un tartufo cu îngheţată de ciocolată amăruie la Tre Scalini.

14:15 Pe partea dreaptă a străzii Corso Rinascimento se află biserica San Luigi dei Francesi, la nr. 5. Înăuntru sunt trei dintre cele mai faimoase picturi ale lui Caravaggio, printre care şi The Calling of Saint Matthew. În capătul străzii Via del Seminario, veţi vedea Panteonul.

15:00 Faceţi o plimbare pe îngusta Via dei Pastini, apoi puteţi face cumpărături pe faimoasele Via del Corso şi Via Condotti, care duc la Piazza di Spagna. Luaţi o pauză la casa memorială Keats-Shelley, situată la baza Treptelor Spaniole. De acolo, luaţi-o în josul străzii Via del Babuino spre vechiul atelier al sculptorului Canova, la nr. 150. Atelierul este transformat într-o cafenea decorată cu opere de artă din marmură.

17:00 Faceţi o plimbare prin parcul Villa Borghese şi admiraţi colecţia de artă modernă la Muzeul Carlo Bilotti.

19:30 Luați autobuzul 490 sau 495 şi coborâţi la ultima staţie din parc. Treceţi pe sub arc şi luaţi-o pe Via Veneto. Pentru o experienţă culinară de neuitat, cinați la restaurantul celebrului bucătar Oliver Glowig, situat în Hotelul Aldrovandi. Dacă e vreme bună, puteţi lua masa pe terasă.

22:30 Pentru băuturi sofisticate, încercaţi barul Doney, varianta contemporană a celebrului Doney din era la dolce vita, însă la fel de elegant şi de popular.

Pe de altă parte, puteți și să nu plănuiți nimic dinainte. Urmaţi exemplul lui William Beckford, un aristocrat englez care, atunci când a vizitat Roma în timpul faimosului Grand Tour din 1780, a decis să „hoinărească pe străzile oraşului fără o direcţie anume, în funcţie de starea de spirit”.

Fotografii și informații detaliate, în gidul turistic de buzunar Berlitz

 book-bpg-rom.jpg (29 KB)Descoperă Roma traseu cu traseu:beg-rom.jpg (14 KB)