webLingea.global.hours_close webLingea.global.hours_open_tel

Exersarea pronunției

Exersarea pronunției a fost, până nu demult, un domeniu al predării limbilor străine în care profesorul îi era absolut necesar studentului. Acesta nu reprezenta doar un model de pronunție, ci îi dădea studentului sfaturile necesare pentru a-i înlesni îmbunătățirea pronunției. Deși între timp pronunția model a putut fi înlocuită cu o înregistrare, lipsea feedback-ul. 

Recunoașterea  vocală cu graficul pentru sunet și delimitarea fiecărui fonem a permis obținerea acestui feedback și de către cei care învaţă fără profesor și a căror ureche nu este încă suficient de fină pentru a putea surprinde toate nuanțele de pronunție din limba studiată. Drept exemplu se folosește înregistrarea pronunției unui vorbitor nativ. De această dată, însă, înregistrarea nu este doar redată, ci și afișată ca un grafic în care cursorul indică sunetul redat în momentul respectiv.

Un grafic asemănător se generează și din pronunția cursantului, astfel cele două grafice pot fi comparate și se pot găsi locurile în care mai trebuie lucrat. ]n plus, în grafic pot fi observate diferențele între părțile pe care utilizatorul le considera inițial asemănătoare. Reascultarea acestora cu concentrare pe locul respectiv permite apoi observarea diferenței dintre pronunția model și pronunția cursantului. 

Secțiunea lingvistică

Nucleul acestei tehnologii este programul de recunoaștere vocală care interpretează sunetele recunoscute în funcție de transcrierea introdusă. Acesta caută secțiunile care seamănă cel mai bine din transcriere și le delimitează.

Soluții pentru programe

Programul de recunoaștere este cea mai solicitantă componentă a tehnologiei, de obicei rulează pe unul sau mai multe servere dedicate. În aplicație sunt integrate un grafic afișat pe care sunt delimitate fonemele, animația redării sale și comunicarea cu serverul de recunoaștere.

Funcții disponibile

Serverul de recunoaștere

  • primește la intrare sunetul și transcrierea sa, iar la ieșire returnează suprafețele limită ale fiecărui fonem.

Partea aplicativă

  • trimite serverului sunetul și transcrierea
  • afișează graficul dimensiunilor, cu intervale de timp delimitate pentru fiecare fonem
  • orientează cursorul în grafic în timpul redării sunetului.

Sistemul de operare

Implementarea părții aplicative este disponibilă pentru Windows, Linux, iOS și Android, iar programul de recunoaștere este disponibil pentru Linux.